Vásárlási tippek a motocross sisakokhoz

A motokrossz napról napra egyre népszerűbb, és ennek jó oka van. Ez egy izgalmas sport, amely elképzelhetetlen módon hoz közelebb a természethez. Azonban az egyik legfontosabb dolog, amire szükséged van ehhez a sporthoz, nem más, mint a motocross sisak

A motokrossz szépsége

Ahelyett, hogy az utakat szaggatná, a motocross lehetővé teszi, hogy a hatalmas vadonban cirkáljon, és olyan távoli területeket érjen el, ahová gyalogosan soha nem juthatna el. Az izgalomnak köszönhetően a motokrossz mindig a világ fizikailag legmegerőltetőbb sportjai közé tartozik. 

Minden alkalommal, amikor a rögös terepen utat találsz magadnak, meg kell fékezned a kerékpárodat. Nem titok, hogy a vadon nem az autózásra való hely, különösen azért, mert fennáll a veszélye, hogy néhány kiálló sziklába és ágba ütközik. 

A motokrossz napról napra egyre népszerűbb, és ennek jó oka van.

Ezért a motorozás során a megfelelő motocross sisakot kell viselned. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a sisakok nem azonosak azokkal a sisakokkal, amelyeket egy közönséges motorkerékpár vezetésekor viselsz.

Hogy megkönnyítsük a keresést, íme néhány hasznos tipp, hogyan találd meg a megfelelő motocross sisakot a következő izgalmas szabadtéri kalandodhoz!

Motocross sisakok típusai

A motocross sisakot úgy tervezték, hogy védelmet nyújtson a különböző elemektől, például a szennyeződésektől, szikláktól és egyéb törmelékektől. Másrészt a motorkerékpáros sisakok fő célja az ütközés- és sebességvédelem. Ezek a sisakok karcsú aerodinamikus kialakításúak, hogy segítsenek csökkenteni a légellenállást. 

Ez azonban nem szükséges minden alkalommal, amikor a vadonban utazik. A motocross sisak a motorkerékpáros sisakokhoz képest egy kicsit terjedelmesebb is. Ezek a speciális sisakok vizorral és masszív külsővel rendelkeznek, hogy elhárítsák a repülő tárgyakat. 

A motocross sisak a motorkerékpáros sisakokkal ellentétben nem zárt, hogy a versenyzőnek több légzési hely álljon rendelkezésére. A motocross sisak állvédővel is rendelkezik, hogy az arc alsó fele jól védve legyen. 

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a sisakok nem azonosak azokkal a sisakokkal, amelyeket egy közönséges motorkerékpár vezetésekor viselsz.

Ha csak a motokrosszra tervezel koncentrálni, ajánlott egy minőségi motokrossz sisak beszerzése. Azonban akkor is érdemes megfontolnod egy duálsport sisak beszerzését, ha motorozni is szeretsz. 

A kettős sport sisak egyesíti a motocross sisakok tartását és kényelmét a motorkerékpáros sisakok ütközésvédelmével és funkcionalitásával. Motorkerékpáros sisakot soha nem szabad motocrosshoz használni. A motocross tevékenységhez mindenképpen a megfelelő sisakot kell beszereznie. 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő motocross sisakot az Ön számára?

A motocross sisak vásárlásakor mindenképpen vegye figyelembe a következő tényezőket:

Bluetooth kompatibilitás

A motokrossz sisaknak lehetőséget kell nyújtania a Bluetooth-kommunikátor használatára. Ez az eszköz a sisak oldalára van csíptetve, hogy lehetővé tegye, hogy a hangját használva vezeték nélküli kapcsolatot létesítsen a mobileszközével. Mindössze annyit kell tenned, hogy beszélsz a vevőegységhez, hogy rádión hívd valamelyik versenyzőtársadat, lejátszd kedvenc zeneszámaidat, vagy tárcsázz egy hívást.

Számos Bluetooth-fejhallgató kizárólag bizonyos modellekkel és gyártmányokkal kompatibilis. Győződjön meg róla, hogy a kiválasztott sisak működik-e az Ön által preferált kommunikációs rendszerrel. A készüléknek kompatibilisnek kell lennie a különböző típusú sisakokkal is, ha többféle sisakot használ.

A motocross sisakot úgy tervezték, hogy védelmet nyújtson a különböző elemektől, például a szennyeződésektől, szikláktól és egyéb törmelékektől.

Az is nagyszerű, ha a hagyományos Bluetooth mellett DMC vagy dinamikus hálós kommunikációval rendelkező headsetet is kereshet. A DMC biztonságos kapcsolatot hoz létre Ön és a csoporton belüli többi személy között. A kapcsolat soha nem szakad meg, ha valaki kiesik a hatótávolságból, ami gyakran előfordul a tipikus egy az egyhez beállításoknál. 

Ha valaha is elszakadna a csoport többi tagjától, ez az eszköz automatikusan helyreállítja a kapcsolatot, hogy ott folytathassa, ahol abbahagyta. Mivel a vadonban mindenféle görbe labda létezik, fel kell készülnie mindenre, ami az útjába kerülhet. 

Tartósság

Az is elengedhetetlen, hogy olyan tartós motocross sisakokat keressen, amelyek elviselik az elemeknek való kitettségből adódó kopást. A legjobb motocross sisak készülhet akár szénszálakból, hőre lágyuló műanyagból és kevlárból is. 

A kevlár és a karbon gyakran a legmagasabb pontszámot kapja a biztonság szempontjából. Ezek a sisakok garantáltan bírják a strapát a vadonban. Mint ilyen, elengedhetetlen, hogy ne érje be olcsó termékekkel, amelyek már néhány vadonban tett kirándulás után széttörnek. 

Illesztés és méret

Nem számít, hogy milyen motocross sisakot vásárolsz, annak biztonságosan kell illeszkednie a fejed tetején. A motocross sisakod nem csúszhat vagy mozoghat minden alkalommal, amikor lehajolsz vagy előrehajolsz. 

A heveder csatlakoztatásával a sisakot biztonságosan kell rögzíteni a fejhez. A heveder hosszát beállíthatja, hogy ne legyen túl laza vagy túl szoros. Sok motokrossz sisak egyméretű, ezért először vásárolj körül, hogy megtaláld a tökéletes méretet, ha egy sisak nem illik rád. 

Mikor kell motocross sisakot cserélni 

Fontos a motocross sisakok cseréje, ha nagy balesetben volt részed, és a sisak végül súlyos ütést szenvedett, vagy olyan mértékben, hogy a sisak héja megrepedt. 

A motokrossz sisak abszolút maximális élettartama öt év, feltéve, hogy nem szenved nagyobb sérülést. Ha azonban a párnázás elhasználódik, és emiatt a sisak még az ötéves korhatár előtt túl laza lesz, akkor mindenképpen szükséges a sisak azonnali cseréje. 

Attól függően, hogy mennyit és milyen gyakran motorozol, az általános szabály az, hogy a motokrossz sisakokat körülbelül minden szezonban le kell cserélni. Ennek oka, hogy még nagyobb baleset nélkül is biztos, hogy a sisak az év során kap néhány ütést mind a csomagtartóban, mind a pályán. 

Használd ezeket a tippeket, hogy megtaláld a legjobb motocross sisakokat a biztonságos és izgalmas motorozáshoz!

Hozzászólások hasonló kategóriából: