Vontatókötél vontatójárművekhez

Minden a helyreállítási hevederről és a vontatókötélről

A helyreállítási heveder és a vontatókötél között gyakori tévhit, és a legtöbbször ezt a kettőt ugyanolyan termékként forgalmazzák. 

De még ha a helyreállítási és vontató hevederek nagyon hasonlónak is tűnnek, vannak olyan meghatározó jellemzőik és céljaik, amelyek megkülönböztetik őket egymástól.

A fő különbség e kettő között az, hogy a vontatóheveder mindkét végén nagy fémhorgokkal rendelkezik, amelyeket a bilincsekhez és a vontatási pontokhoz való rögzítésre terveztek. Ezzel szemben a helyreállítási hevedereken nem találhatók ilyen horgok.

A helyreállító hevederek és a vontatókötelek közötti legfontosabb különbségek

Rendkívül fontos, hogy tisztában legyen a helyreállítási heveder és a vontatási heveder közötti legfontosabb különbségekkel. Így biztos lehet benne, hogy az adott feladatra alkalmas eszközt kapja meg. 

Ahogy a nevük is sugallja, a vontatóhevederek kifejezetten vontatásra készültek, és soha nem használhatók helyreállítási célokra. A vontatóhevederek egy másik jármű vontatására szolgáló vontatóhorgokra és D-gyűrűkre vagy bilincsekre rögzülnek. 

Vontatókötél
A vontatókötél nélkülözhetetlen segítség minden váratlan úthelyzetben

A legfontosabb ok, amiért soha nem szabad vontatóhevedereket használni a helyreállításhoz, az az, hogy ezek nem nyúlnak. Ez azt jelenti, hogy fennáll annak a lehetősége, hogy kioldódnak vagy letörnek, ami a csatlakoztatott kampó elrepülését okozhatja. Ez bizonyos esetekben igen veszélyes lehet, és ami még rosszabb, akár halálos kimenetelű balesetet is okozhat. 

A helyreállító pántok abban különböznek, hogy anyaguk némi rugalmasságot biztosít, ami lehetővé teszi, hogy nyúljanak. Ezeket a helyreállítási hevedereket könnyű lesz azonosítani, mivel mindkét végükön hurok található, amelyek a kerethez vagy a helyreállítási pontokhoz vannak rögzítve, amelyek általában a teherautók lökhárítóin vagy a teherautók alatt találhatók. 

A helyreállítási hevederek nyújtási tulajdonsága azonban fontosabb, mivel ezek a hevederek először a kapacitásukig nyúlnak, mielőtt az autót húznák, mivel megpróbál visszamenni az eredeti állapotba. Ami még fontosabb, hogy ezekhez a hevederekhez nem kapcsolódnak fémdarabok vagy horgok, és ez biztonságossá teszi a használatukat, ha véletlenül kioldódnak. 

Egyszerűen fogalmazva, az elakadt jármű kihúzásához a legjobb a helyreállítási hevederek használata. Vontatókötelet viszont szabadon mozgó autó vontatásához kell használni. 

Dolgok, hogy nézd meg, amikor vásárlás Recovery hevederek vagy vontatókötelek

Mint korábban említettük, a rugalmasság a legfontosabb tényező, amelyre a gyógyheveder vásárlásakor figyelnie kell. Biztosítani szeretné, hogy a helyreállító heveder törés nélkül nyújtható legyen. De akár helyreállítási hevedert, akár vontatóhevedereket vásárol, meg kell győződnie arról, hogy a szélessége és a hossza képes lesz az Ön egyedi igényeinek megfelelni.

Vontatás helyesen, lerobbant autó vontatása – Vezess tanácsadó 1. rész

Miután leszűkítette a lehetőségeket a szíj mérete alapján, figyelnie kell a vállalat hirdetett minősítésére. Legtöbbször a szakítószilárdság kapacitás az, ami nem az, ami vontatásra képes. Ismernie kell a heveder járműminősítését is, amely azt jelzi, hogy mit tud vontatni. 

Ha a Silux webáruházban vásárol vontatószalagot, akkor ügyeljen arra, hogy a két végén lévő horgok valóban kiváló minőségű anyagból készüljenek. Nem szeretné, ha a horog elpattanna vagy letörne, amikor éppen egy autót próbál vontatni. 

Egy másik tényező, amelyet meg kell vizsgálnia, a tartósság, mert olyan terméket szeretne kapni, amely vízálló és időjárásálló, hogy biztos lehessen benne, hogy a lehető leghosszabb ideig tart. Ha valaha is azt tervezi, hogy gyakran használja a helyreállítási vagy vontatási hevedert, gondoskodjon arról, hogy tartós és tartós legyen, különösen, ha azt tervezi, hogy terepre megy. 

Hogyan kell helyesen használni a helyreállítási vagy vontatási hevedereket?

A helyreállítási vagy vontatási heveder használata egyszerűnek és egyszerűnek tűnhet. Ha azonban rosszul csinálja a dolgot, az autója megsérülhet, vagy ami még rosszabb, akár egy emberéletet is veszélybe sodorhat. Az Ön konkrét helyzete eltérő lépéseket igényelhet, de az alábbiakban ismertetjük azokat az általános irányelveket, amelyeket követnie kell a mentőheveder vagy vontatókötél használatakor. 

Vontatókötél
A járművek időnként eltörnek, és ezekben az esetekben a vontatókötél nélkülözhetetlen eszköz

1. Gondoskodjon arról, hogy a vontatóheveder képes legyen vontatni a rakományt. 

Mielőtt az autóhoz rögzíti, állapítsa meg a vontatóheveder tényleges hasznos terhelési súlyát. Alaposan ellenőrizze a hevedert, hogy nincs-e rajta olyan szakadás, amely gyengévé teheti. 

2. Keresse meg a vontatóhorgot a vontatni kívánt autón. 

A vonóhorgokat általában a jármű elején találja. Hátul találhatja a vevőkészüléket, amelyhez a vontatóheveder csatlakozik. Általában ezek az egyetlen olyan részek, ahová be kell akasztania az autót, mivel ha máshol teszi, az a jármű károsodásával végződhet. Ha nem lát vonóhorgot az autón, akkor a hevedert a jármű vázához csatlakoztathatja. Ezt azonban csak akkor tegye, ha nincs más lehetőség. 

3. Csatlakoztassa a vontatóhevedereket. 

Csatlakoztassa a vonóhorgot a heveder egyik végéhez. Ha olyan kötelet használ, amelynek a végén hurok található, akkor a hurkot át kell fűzni a horgon. A heveder többi részét át kell húznia a hurokon. Ellenőrizze még egyszer, hogy a horog nyitott vége lefelé nézzen, nehogy véletlenül kiakadjon. 

4. Mozgassa a járművet. 

A vontatást végző járművet a vontatandó jármű közelében kell leparkolni. A heveder másik végét a fenti lépéseket követve rögzítse hozzá. 

5. Kapcsolja üresbe a vontatott járművet.

Miután a vontatandó járművet üres állásba helyezte, győződjön meg arról, hogy van-e valaki az autóban. Lassan vezesse a másik járművet, és legyen különösen óvatos, ha a heveder sok laza. Kerülje el a hirtelen mozdulatokat, amelyek károsíthatják a kampókat, a hevedereket és a járműveket. Ha túl nagy ellenállást tapasztal, ellenőrizze újra, hogy minden megfelelően be van-e akasztva, és hogy az adott helyzetnek megfelelő hevedert használja-e. 

6. Legyen óvatos, amikor megáll. 

A vontató járműnek fokozatosan le kell lassítania, és gondoskodnia kell arról, hogy a vontatott járműben ülő személy készen álljon a fékezésre, ha szükséges. Ha a gépkocsit lefelé vontatja, a járműben ülő vezetőnek fokozottan figyelnie kell. 

7. Távolítsa el az összes horgot, miután megérkezett a célállomásra. 

Miután kiakasztotta és eltávolította a helyreállítási hevedert vagy a vontatókötelet, az összes tartozékot, például a bilincseket is el kell távolítania. Tartsa a hevedert egy biztonságos helyen, hogy készen álljon a későbbi használatra.

Hólánc szerelés

Hólánc alternatívák

A hóláncra támaszkodhat a hosszú utakhoz és a téli vezetéshez tökéletes tapadás miatt. A hóláncok szinte minden típusú járműhöz, különösen a nagyobb járművekhez, például autóbuszokhoz és teherautókhoz is tökéletesen megfelelnek. Miután azonban az összes havat eltakarították, a gumiabroncsokról való leszedése gondot okozhat.

Hozzászólások hasonló kategóriából: