Az EGR-szelepet gyakran a motor felső részé

Hogyan és mikor kell megtisztítani az EGR-szelepet?

A kipufogógáz-visszavezetés vagy az EGR-szelep fontos szerepet játszik abban, hogy a környezetszennyező anyagok ne jussanak ki a természetbe, valamint a jármű motorjának általános egészségének megőrzése érdekében is hasznos. Meggátolja a nitrogén-monoxid gázok képződését.

Egy idő után ez a szelep összegyűjtheti a szénlerakódásokat a folyamatos hőhatásból, valamint más robbantási melléktermékekből, amelyek a rendszer eltömődését okozhatják, illetve a szelepet is elzárhatják.

Az NOx-gázok felgyülemlése

Az EGR-szelep úgy működik, hogy lehetővé teszi a kipufogógázok megfelelő szintű és időbeli visszatérését az égési kamrába. Segít abban, hogy az égési hőmérséklet alacsonyabb maradjon, illetve gátolja a nitrogén-monoxid gázok felhalmozódását.

EGR-szelep
EGR-szelep autó

Ezek az NOx-gázok károsak mind az emberi egészségre, mind a környezetre nézve. A magas hő és a különböző lerakódások nagyon veszélyesek lehetnek a motorra nézve. Ha nem ellenőrzi, az eltömődött EVR szelep a motor kopogásához vezethet, amely végül belülről tönkreteszi a motor alkatrészeit, és ezeknek a javítása vagy cseréje nem kis feladat. Képzelje el hogy egy apró elem, aminek a cseréje és a tisztítása is viszonylag egyszerű mekkora gondot tud okozni.

Mikor van ideje változtatni?

Az eltömődött EGR-szelep jeleit gyakran félrediagnosztizálják, és más gondokat gondolnak a háttérbe. Ezért jó döntés, ha ezeket egy közvetlen ellenőrzés vagy szakember útmutatása alapján kizárjuk. Alapvetően gyenge gyorsulást, durva alapjáratot és gyenge teljesítményt észlel, ha a szelep nyitva van.

Az EGR rendszer hibája

Ha pedig bezáródik, akkor észreveszi a gáz szagát, a rossz üzemanyag-fogyasztást és a motor kopogását. Bármelyik is legyen az eset, a motor ellenörző lámpája fel fog villanni. A szelepet kb. 50 000 mérföld után kell megtisztítani vagy kicserélni. Nem árt legalább évente egyszer ránézni.

Olvassa el a következő cikket is: Védett autó külseje még nyáron is

Először is, a hibátlan karosszéria esztétikailag szép látvány, és ez segít megőrizni a piaci értékét is. Másodszor, a fémlemezek bármilyen sérülése, legyen az bármilyen kicsi, közép- vagy hosszú távon súlyos károkat okozhat, és a karosszériaalkatrészek nem könnyen hozzáférhetőek autóalkatrészként.

Tiszta Lappal indulás

Autó alkatrészek EGR-szelepet gyakran a motor felső részén, a légbeszívó vagy a fojtószelepház közelében találjuk. Először ellenőrizze a csatlakoztatott és a külső alkatrészeket, hogy nem sérültek-e. Töréseket vagy repedéseket talált a tömlőn? Ha vannak elektronikus összeköttetések, akkor tiszták és megbízhatóak? A szelep önmagában kicsi, és gyakran két-négy csavar tartja a helyén. Távolítsa el ezeket, majd óvatosan válassza le a tömítést. Ha a tömítés rossz állapotban van, vagy eltörik, akkor ki kell cserélni. Könnyen észreveszi a szénlerakódásokat, ha vannak. Ezek feketék, durva és kemény felszínt biztosítanak. Ügyeljen arra, hogy semmi ne essen bele a motorba.

Olvassa el a következő cikket is: Megéri a pénzt a motoros kaputelefon?

Az emberek évek óta heves vitát folytatnak arról, hogy a motorkerékpár-intercom vagy a motorkerékpárosok kommunikációja egyáltalán megéri-e a pénzét. Egyesek szerint a biztonság szempontjából létfontosságú felszerelés, míg mások csak egyszerű trükknek tekintik.

A karburátort permetezze be tisztító spray-el, majd azonnal törölje le, még mielőtt kárt tehetne az elektronikus illetve műanyag részekben. A lerakódások eltávolításához használjon csőtisztítót vagy drótkefét. Ügyeljen arra, hogy ne sértse meg a felületeket. Ismételgesse a permetezést és a kaparást addig, amíg minden tiszta nem lesz. Törölje le a kis részecskéket, cseréljen ki mindent, majd húzza meg az összes csavart. Ezzel kész is az EGR-szelep tisztítása.

Hozzászólások hasonló kategóriából: