Gumi szőnyegek

Gyors és egyszerű tippek az autós szőnyegek tisztításához

Semmi sem olyan kényelmes, mint a saját autó. Ha van autója az embernek, akkor oda mehet ahova csak akar, akkor amikor csak kedve tartja. Ha szeretnénk újszerű állapotban tartani az autónkat, akkor viszont mindenképp ajánlott az autós szőnyegek használata.

A gumi- és textil szőnyegek könnyen beszennyeződhetnek. Tehát, ha tisztán szeretnénk tartani ezeket a szőnyegeket, akkor érdemes odafigyelni rájuk.

Gumi szőnyegek

A padlószőnyegek tisztításának első lépése az autó előkészítése és a tisztításához szükséges anyagok összegyűjtése. A szőnyegek tisztításának különböző módjai vannak, és attól függ, hogy melyiket használjuk, hogy a szőnyeg melyik anyagból készül.

Hogyan tisztítsuk meg a szőnyegeket?

A szőnyegpadlók tisztításának legelső lépése az, hogy eltávolítja őket az autójából. Miután kiszedte őket az autóból, fektesse azokat egy sima felületre.

Használjon autós porszívót, hogy megszabaduljon a padlószőnyegen lévő összes portól és szennyeződéstől. Ne siesse el ezt a lépést, hiszen fontos, hogy pormentes legyen a szőnyeg mielőtt ráönti a meleg vizet. Érdemes lehet porszívót használni a padlószőnyeg másik oldalának megtisztításához is.

Gumi szőnyegek
Gumi szőnyegek

Miután megbizonyosodott arról, hogy nem maradt por a szőnyegen, öntsön rá sima ecetet vagy szőnyegtisztító folyadékot. Valójában elég egyetlen egyszer átmosni ecettel a szőnyeget, és a szag miatt sem kell aggódnia, hiszen ha a napon kiszárítja a szőnyeget, az ecet savanykás szaga is eltűnik.

Ne feledje, hogy nem szabad teljesen eláztatni a szőnyeget. Egy egyszerű spray használata is megteszi. A tisztítóoldat vagy ecet permetezése után egy kefével söpörje le a szőnyegről a koszt. Kerülje a durva súrolást, mivel az károsíthatja a szőnyeget. Ez a lépés kétszer megismételhető a nagyobb tisztaság érdekében.

Öblítse le az ecetet és a koszt. Ha van, használjon magasnyomásút a maradék szennyeződések eltávolításához. Ne felejtse el a szőnyeg minden részét, beleértve a hátulját is leöblíteni.

Végül hagyja kicsöpögni és a napon kiszáradni a szőnyeget. Akár a ruhaszárítóra is ki lehet akasztani.

Hogyan tisztítsuk meg a gumiból készült autós szőnyegeket?

Annak ellenére, hogy a gumi szőnyegek teljesen más anyagból készülnek, mint a textil társaik, a tisztításuk majdnem ugyanúgy történik. Egy különbség van, azaz ecet vagy tisztítószer használata helyett mosogatószert vagy mosóport kell használni, és egyenlő mennyiségű vízzel összekeverni.

Szőnyeg padlószőnyegek autóhoz
Szőnyeg padlószőnyegek autóhoz

Vegye ki a szőnyegeket az autóból, majd magasnyomásúval mossa le róla a szennyeződéseket. Ideális esetben előbb öblítse át a szőnyeget, így a kefe nem érintkezik közvetlenül a porral és a szennyeződésekkel.

Merítse a kefét a víz és a szappan keverékébe, és dörzsölje át vele a szőnyeget. A gumi anyagú szőnyegeket lehet egy kicsit erősebben is sikálni. Igyekezzen minél alaposabban átmenni az egész szőnyegen. Ne felejtse el az alsó oldalt sem megtisztítani!

Ha úgy gondolja, hogy már eléggé tiszta a szőnyeg, akkor ismét öblítse át magasnyomásúval, hogy lemossa róla a szappant és az esetleges szennyeződés maradványokat. Makacs foltok esetén szükség lehet még további dörzsölésre.

A tisztítás egy extra lépése az ecet használata nedves szőnyegen. Ez tovább biztosítja a szőnyegek tisztaságát, fertőtlenít és leszedi a vízkövet. A textilszőnyeghez hasonlóan itt sem kell a szag miatt aggódnia, hiszen az eltűnik ahogy a szőnyeg megszárad.

Mivel a padlószőnyegek könnyen letörölhetők, használhatunk hozzájuk mikroszálas kendőket is. Ezeket is könnyen kiszáríthatja a napon.

Érdekli a motorozás témája? Ezután olvasson el egy másik cikket a témáról eltömődött EGR-szelep.

Tippek a foltok eltávolításához textil és gumiszőnyegeken

Nem számít, hogy textil vagy gumi szőnyeget használ, amelyet a Withcar.hu online áruházban vásárolhat meg, mindig akadhatnak makacsabb foltok. Ez valószínű azért van, mert sokáig nem mosta le őket.

Ilyen esetekben a legjobb dolog az ecet, szappan és szódabikarbóna keverékének elkészítése. Csak egy fél csésze folyékony mosogatószer, egy csésze ecet és egy csésze szódabikarbónára van szükségünk. Keverje össze ezeket, majd tegye egy spray palackba. Permetezze a keveréket a foltokra. Ajánlott néhány percig rajtahagyni az oldatot a folton, hogy hatni tudjon. Ezután egy törölközővel vagy kefével törölje le a szert körkörös mozdulatokkal.

Ha a keverék sem szedte ki a foltot, akkor próbálja ki a szőnyegtisztítót. A szőnyegtisztítók különböző összetevői kiválóan alkalmasak a makacs foltok eltávolításához. Az autótisztítók pedig a speciális összetételüknek  köszönhetően szintén rendkívül könnyen eltávolíthatják a foltokat.

Ha autójának padlószőnyegén zsírfoltok vannak, ez segít a festékhígító használatában. Csak nagyon kis mennyiséget kell felhordania a tiszta törülközőre, majd óvatosan törölje le a zsírfoltot. Vigyen fel sót, hogy biztosítsa az olaj felszívódását. Több óra elteltével porszívózhat, vagy hagyhatja kiszáradni.

Az autó padlószőnyegének tisztításának tudatában biztos lehet benne, hogy autója mindig új megjelenésű és illatú lesz.

Hozzászólások hasonló kategóriából: