Autó szélvédő karbantartási tippek 

Mindenki ismeri a mondást, miszerint a megelőzés jobb, mint a gyógyítás. Ez még inkább igaz, ha az autóápolásról van szó. Már az egyszerű karbantartás is csodákra képes, ha a közeljövőben elkerülhetők a nagyobb problémák. Ha autója szélvédőjéről van szó, íme néhány bevált gyakorlat, amellyel biztosíthatja, hogy járműve mindig kiváló állapotban legyen. 

Biztonságos parkolóhely keresése 

Vannak olyan helyzetek, amikor nem lehet válogatni a parkolás helyét illetően. Ha azonban megteheti, ügyeljen arra, hogy ne parkoljon közvetlen napfényben és fák alatt. 

Most talán elgondolkodik azon, hogy miért ne parkoljon az autójával a fák alatt. A legkézenfekvőbb okon, a madárkakán kívül a faágak komoly károkat okozhatnak, ha a szélvédőre esnek. 

Talán nem hiszi el, de már sok olyan autótulajdonos van, aki törést vagy repedést fedezett fel a szélvédőjén, miután egy fa alá parkolt, még inkább, miután egy vihar lecsapott a környékére.

Talán nem hiszi el, de már sok olyan autótulajdonos van, aki törést vagy repedést fedezett fel a szélvédőjén, miután egy fa alá parkolt, még inkább, miután egy vihar lecsapott a környékére. 

Ha lehetséges, különösen rossz időjárás közeledtével, ajánlatos az autót a fáktól biztonságos távolságra parkolni. ‘

A közvetlen napfényben való parkolás sem ajánlott. A nap UV-sugarai idővel károsíthatják a szélvédőt, mivel elhasználják a színt és befolyásolják a szélvédő szerkezeti integritását. Ettől eltekintve, ha járművét szélsőséges hőmérséklet-változásoknak teszi ki, például ha a légkondicionáló bekapcsolása után közvetlen napfény alatt parkol, az feszültség okozta repedések kialakulásához vezethet az autó szélvédőjén. A hőmérséklet-változások szintén okozhatják a szélvédőn található apró repedések vagy zúzódások terjedését. 

A hőmérséklet-változások szintén okozhatják a szélvédőn található apró repedések vagy zúzódások terjedését.

Most talán azt kérdezed, hogy hol parkolj inkább, mert nem parkolhatsz közvetlen napfényben és fák alatt. Ha lehetséges, próbáljon meg egy fedett garázsban parkolni. Ha azonban ez szóba sem jöhet, akkor szép időben parkolhat árnyékban is. Nem olyan valószínű, hogy egy faág leesik egy napos napon. Az árnyék sokkal jobb lesz, mint a közvetlen napfény, amely egy idő után károsítja a szélvédőt. 

Maradjon a javítási munkálatok élén

Ha elég sokáig hagy egy kis repedést, az hamarosan teljesen tönkreteszi a szélvédőt. Ennek oka, hogy a közvetlen napfény és a kátyúk segítségével még a legapróbb repedések is nagy és helyrehozhatatlan repedésekké válhatnak.

Sokkal olcsóbb, gyorsabb és egyszerűbb lenne egy kis repedést vagy zúzódást kijavítani, mint egy nagyot. Ha valaha is ilyen jellegű sérülést fedez fel járműve szélvédőjén, ne vesztegesse az idejét, és azonnal hívja a szakértőket. Ők azonnal el tudják végezni a szükséges javításokat, hogy a kisebb problémák ne váljanak nagyobb és drága problémává. 

Az autótisztítók olyan szolgáltatások vagy eszközök, amelyek segítenek a járművek tisztán tartásában.

Nem az ajtócsapkodásra

Talán már sejti, miért nem jó ötlet soha nem becsapni az autó ajtaját, akár akaratlanul, akár nem. Ha az a szokása, hogy gyakran csapkodja az autó ajtaját, akkor hamarosan túlzott rezgéseket fog okozni, és ezek olyan hatással lehetnek a szélvédőjére, amit talán el sem tudott volna képzelni. Bár ezek a furcsa, véletlenszerű ajtócsapkodások nem okoznak komoly károkat a járművének, ügyeljen arra, hogy ez ne váljon szokássá.  

Figyelje meg az autó szélvédőtörlők rendszeres cseréjét 

Az ablaktörlők jobban befolyásolhatják a szélvédőt, mint azt valószínűleg gondolná. A jó minőségű ablaktörlők lehetővé teszik, hogy tisztán lásson, amikor egy esős napon vezet. Másrészt a rossz minőségű, rossz ablaktörlők nemcsak a láthatóságot csökkentik, hanem magát a szélvédőt is károsíthatják. 

Az ablaktörlő lapátok két fő részből állnak. Az első az ablaktörlő fém lapátja, amely a járműhöz csatlakozó park. A második rész a gumi, amely magát a lapátot borítja. Ha a gumiszegély már nem lesz meg, a szélvédőnek nem lesz védelme a fémlapát által. 

Ez azt jelenti, hogy valahányszor bekapcsolja az ablaktörlőt, a fém a szélvédőhöz súrolja a szélvédőt. Az ismétlődő mozgás mély karcolásokat okozhat a szélvédőn. Ugye nem szeretné, hogy ez megtörténjen?

A szélvédőtörlők gumija idővel a nedvesség, a törmelék, az elhasználódás és a napfény hatására elhasználódik. Bár az ablaktörlő lapátok élettartamát mindig meghosszabbíthatja tisztításukkal, ez csak egy hiábavaló kísérlet lesz az elkerülhetetlen késleltetésére. 

A legjobb, amit tehet, hogy legalább évente egyszer kicserélteti az ablaktörlőt. Ezt a cserét még azelőtt el kell végezni, hogy észrevenné, hogy egy felhőszakadás közepette már nem látja a dolgokat. Könnyen megmondhatja, ha már itt az ideje újakat beszerezni, mert a szélvédője elkezd ugrani, húzni, csíkozni, nyikorogni vagy maszatolni ahelyett, hogy letörölné a vizet. 

Válassza ki a megfelelő tisztítószereket 

Menjen az internetre, és biztosan látni fogja azokat a barkácscikkeket, amelyekben azt írják, hogy tisztítsa meg autóját közönséges háztartási termékekkel és olyan tárgyakkal, mint a szivacsok és a gáztisztítók. 

Ez azonban egyáltalán nem jó ötlet. A közönséges üvegtisztító gyakran tartalmaz ammóniát, amely csíkokat hagyhat az autó szélvédőjén, ami nem jó dolog, mert át kell látni rajta.

 Ezen kívül az ammónia idővel az ablakon lévő festékrétegek leválását is okozhatja. A szivacsok, amelyek a használt típustól függően nagyon apró karcolásokat is okozhatnak a szélvédőn. 

A benzines tisztítószerek és szivacsok helyett a legjobb választás a mikroszálas kendők, amelyek nem karcolnak és rendkívül puhák, valamint az autóüveghez tervezett tisztítószerek. 

Könnyű természetesnek venni az autó szélvédőjét. Végül is mindig ott van, és elég erős, nem igaz? Azonban, akárcsak az autó más részei, a szélvédőnek is szüksége van és megérdemli, hogy a lehető legtöbbet foglalkozzanak vele. Győződjön meg róla, hogy követi a fenti karbantartási és ápolási tippeket, hogy szélvédője mindig nagyszerű állapotban legyen. 

Hozzászólások hasonló kategóriából: